Spelplanen

Spelplanen i padel brukar beskrivas som en blandning mellan en tennisplan och en squashplan, eftersom att det finns ett nät och spelbara väggar runtom planen. Standardstorlek på planen är 10x20m.

Spelreglerna

Padel spelas alltid 2 mot 2. Vardera spelare ska spela med ett godkänt padelrack, ditt racket skall alltid spännas fast runt din handled med bandet som sitter i rackets ände. När ni spelar bör ni använda er av en padelboll som är specialtillverkade för sporten.

Spelet

Under spelets gång får bollen endast studsa en gång på din sida. Bollen får ej passas mellan lagspelare. Spelaren har flera val på när de ska slå bollen, de får antingen slå den direkt på volley, efter studs i marken eller låta bollen studsa i marken och vägg innan spelaren slår över bollen.

Serve

Precis som i tennis börjar spelet med en serve. Det finns flera olika sätt att slå en serve i padel, men den får endast slås underifrån eller i midjehöjd. Vid serve ska man vara placerad bakom servelinjen. Bollen måste studsa en gång i marken innan slag.

Serven ska ske diagonalt över till motståndaren där bollen först måste träffa motståndarens serveruta. Efter studs får bollen ha kontakt med plexiglaset på motståndarens sida. Motståndaren får välja att slå över bollen innan eller efter kontakt med vägg.

Poäng

Poängräkningen är precis som i tennis. Det betyder att första poängen kallas "15", andra kallas för "30", tredje kallas "40" och den sista kallas för "gem". Ifall båda lagen har 40 kallas det för "deuce" eller "lika". Nästa lag som vinner under deuce får en "fördel", ifall samma lag vinner igen blir det gem. Men om laget som har fördel förlorar bollen blir det deuce igen, game blir det sen när ett par vunnit två bollar i rad.

Set

Det första laget som vinner sex gem vinner ett "set", för att vinna ett set måste laget leda med minst två gem. Ifall båda lagen skulle ha 5 gem (draw) spelas det ytterligare två gem. Om lagen vinner vinner 1 gem vardera (6-6) efter dessa två extra set kommer det avgöras i ett "tiebreak".
Ett tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, precis som i ett set måste laget vinna med två poäng.

När man förlorar ett poäng:

Man förlorar ett poäng om

  • Bollen studsar två gånger på din sida.
  • Bollen studsar på väggen innan den nuddar marken.
  • Bollen går i nätet på egen sida.
  • Man slår bollen två gånger.
  • Bollen träffar dig eller din lagkamrat
  • Ni gör två servefel
  • Ni slår bollen innan den går över till er sida.
  • Ni rör nätet med kroppen eller med racket.

Hoppas att detta har givit lite mer kunskap inom hur padel spelas och vilka regler som används. Har du mer frågor? Skriv till oss här.

Intresserad av ett padelrack? klicka här.