Behöver du tips på ett padelracket just för dig? Det är lätt att drunkna i havet av alla möjliga val av padelrack, men vi kommer rädda dig! Det finns en mängd olika faktorer som kan ha betydelse för vilket racket som passar dig bättre än ett annat. Här följer de saker du bör tänka på:

Rackethuvudets form

Runt

Runt Padelrack


För de flesta spelare oavsett nivå är det lättare att spela med ett runt racket. En sådan form på rackethuvudet gör att den så kallade ”sweet spot”, mitträffpunkten, sitter i centrum på rackethuvudet. Ett racket med runt rackethuvud kallas ofta kontrollracket. Exempel på dessa racketar bland Padelexperternas racketar är Bullpadel Hack Control 2021, Bullpadel Vertex 3 Control, RS Cobra Edition och RS Cobra Women Edition Pink. Det går att filtrera runda racketar när du kollar på hela vårt sortiment. 

 

Droppformat/päron/hybrid


Kärt barn har många namn för denna form på rackethuvudet som är en blandning mellan det runda och det diamantformade. För de flesta medelgoda och avancerade spelare kan det kanske vara intressant att testa som ett alternativ till det runda. Några exempel på denna typ av racket är Head Alpha Pro 2021, RS Z-Series Prime Edition Power, Bullpadel Hack 2 2021 och RS x-Series Women Edition Pink Sandy

 

Diamantformat


Ett sådant racket har sweet spot lite högre upp, vilket gör att det ger en extra ”kick” om man har en bra smash och blir därför en racketform som är bäst lämpad för avancerade spelare. Exempel på racketar är Adidas Adipower 3.0, Bullpadel Vertex 3 2021, Bullpadel Vertex Avant 2021 och Wilson Ultra Team

 

 


Vikt
De flesta racketar för vuxna spelare väger ca 360-380g och ramens bredd är 38 mm. Alldeles för många spelar med onödigt tunga racketar eller felbalanserade dito. Eftersom man gärna lägger på extra overgrips och kanske en ramskyddstejp om racketet inte har ett inbyggt ramskydd, så adderas vikten. Detta är en negativ faktor för de spelare som har problem med eller tendens till padelarmbåge, varför dessa spelare borde testa ett lättare racket. I HEAD och BULLPADELS sortiment finns racketar för alla åldrar och spelartyper. BULLPADELS racketar märkta ”W” eller ”LIGHT” väger ca 20-35 gram mindre än övriga vuxenracketar. Några av dessa racketar är VERTEX-3 W och FLOW.


Balans
Balans innebär var på rackethuvudet balanspunkten finns. Balansen kan vara hög, dvs närmare toppen på rackethuvudet, medium eller låg. Ju närmare greppet balanspunkten ligger, desto lättare upplever du rackethuvudet. Ett racket som är topptungt kommer att upplevas som tyngre att svinga. Ofta räknas topptunga racketar som mer offensiva, med mer ”power” till skillnad från kontroll, då de ger mer tyngd åt en smash. Diamantformade racketar är generellt topptunga, medan runda racketar har en låg tyngdpunkt och droppformade är oftast medium balanserade. Racketar med balansen längre ned kan vara lättare att manövrera vid volleyspel. För yngre spelare eller inte så starka spelare kan det också vara en fördel med just dessa racketar då de är lättare att manövrera och därmed kan ge ett tekniskt bättre slag med högre hastighet och mera kraft. Såväl balans som tyngd i ett racket kan också påverkas av extra overgrips och metallvikter som kan klistras på.


Material
Ramen på padelracketar är så gott som alltid gjord av kolfiber för att racketet skall vara extra hållbart. Kärnan består av ett skumgummiliknande material, EVA eller Foam, där merparten av dagens racketar använder EVA som har bättre ”minnesegenskaper” och är hållbarare. Samtliga Bullpadels och HEAD racketar har en innerkärna av EVA. Detta material kan i sin typ ha olika densitet från mjuk (SOFTEVA, EVALASTIC) till något hårdare (BLACKEVA). Den yttre kärnan i padelracketar består av glasfiber i billigare racketar, blandning av glasfiber och kolfiber eller enbart kolfiber i dyrare racketar som därmed också är styvare och hållbarare än billigare och mjukare glasfiberracketar. Modellerna HACK och HACK CONTROL har den mest avancerade typen av kolfiber, XTEND CARBON (18K), vilket innebär att kolfibern består av 18000 trådar per kvadratcentimeter, till skillnad från industristandard 3K. VERTEX-3 och VERTEX-3 CONTROL har ett kolfiberytskikt av 12K. Ju fler kolfibertrådar desto fler trådar som kan fånga upp och slunga tillbaka bollen. Det är alltså ett snabbare och mer responsivt kolfiber, inte nödvändigtvis styvare (sådana finns också) eller mer svårspelat (det har oftast med formen på rackethuvudet att göra eller racketets vikt eller balans).

Ytskikt
Det vanligaste är att padelracketar har en yta som är blank- eller mattlackad, vilket också är det lättaste att göra rent produktionstekniskt. Därför är det inte lika vanligt att racketarna har ett ruggat ytskikt, vilket vissa spelare föredrar då det upplevs som att racketet greppar bollen bättre vid skurna slag. Detta kan också uppnås genom att använda ett laminat med ett mönstrat ytskikt. Betydligt svårare, och vilket endast få fabriker klarar av vid tillverkningen, är att blanda i en sorts granulat i lackfärgen så att en sandpappersliknande yta bildas. Bland BULLPADELS modeller är det två racketar som har denna ytstruktur, VERTEX-3 och VERTEX-3 CONTROL.

Att individanpassa ett padelracket
Det är vanligt i många racketsporter att spelaren försöker att anpassa racketet så mycket som möjligt för att passa den egna spelstilen. På ett padelracket kan detta enklast göras genom att variera handtagets storlek genom att använda ett eller flera overgrips. Det går också att påverka vikten, och samtidigt skydda racketets kanter, genom att sätta på en ramskyddstejp. De inbyggda ramskydden täcker sällan kanterna, varför det kan vara en bra idé att sätta på en separat ramskyddstejp. Andra möjligheter att ändra racketets balans och/eller vikt är genom att sätta på metalltyngder. Det finns lösa metallbitar/-tejper som kan klistras på racketramen. Det är oftast enkelt att bygga på vikt på ett racket, medan det motsatta är betydligt svårare. Man kan prova att ta bort ett inbyggt ramskydd (men gärna sätta på en ramskyddstejp i stället för att skydda kanterna). Andra sätt att individualisera ett racket är genom att byta ut originalgrundlindan mot ett overgrip om man vill ha ett smalt grepp eller att sätta på ett skönare ergonomiskt grepp som Bullpadel HESACORE som också minskar de vibrationer som kan uppstå i ett racket och eventuellt ge upphov till padelarmbåge. Eftersom padelracketar till största delen tillverkas manuellt så kan vikten för samma racketmodell skilja 10-15 gram enligt rackettillverkarens specifikationer. Bra racketar är vägda på grammet så titta efter en sådan märkning när du köper ditt padelracket.